Perinteisten digi-tv -lähetysten vastaanotossa tarvitaan UHF-antennia (ylempi). Uusien SD ja HD -lähetysten vastaanotoon tarvitaan VHF-antennia (alempi) tai UHF-antennia. (kuva Tuomas Sauliala)

Pientaloantennit

Suomen vaihtelevat vuodenajat ja sääolosuhteet asettavat antennille omat vaatimuksensa. Hyvälaatuinen antenni ja sen tarkasti tutkittu sijoituspaikka ratkaisevat antennijärjestelmästä saatavan kuvan laadun.
     

Antenni muuntaa sähkömagneettiset aallot signaaliksi. Ammattitaitoinen antenniurakoitsija pystyy mittalaittein selvittämään parhaan antennipaikan, vastaanottosuunnan ja sen, mitä antennilaitteistolta edellytetään. Antennilaitteiden asentamista itse ei suositella.

Pientalojen antenniratkaisuja suunniteltaessa on huomioitava mm. vastaanottopaikan sijainti ja mahdolliset maastoesteet. 

Digita Oy lähettää perinteisiä digi-tv-lähetyksiä (SD) kanavanipuissa A, C ja E. Ylen, MTV3:n ja Nelosen kanavat löytyvät kanavanipusta A. Lisäksi Digita lähettää DVB-T2 -lähetyksiä kanavanippussa B (UHF) ja F (UHF), joissa välitetään tällä hetkellä perinteisiä maksu-tv-kanavia (SD). Digitan lähetysten vastaanotto edellyttää UHF-antennia jaDVB-T2-vastaanotinta (Antenna Ready HD). Lisätietoja UHF-verkkojen kattavuudesta japalveluista osoitteesta www.digita.fi.  

Teräväpiirtolähetykset (HD) käynnistyivät VHF-taajuuksilla 2010-luvun alussa, jolloin DNA Oy otti käyttöön lähetinverkon, joka toimii taajuusalueella 174-230 MHz. VHF-verkon kautta on katsottavissa muun muassa ilmaiset Ylen ja MTV3:n HD-lähetykset sekä HD-urheilukanavia maksu-tv-palveluna. Lähetysten vastaanotto edellyttää VHF-antennia ja DVB-T2 -vastaanotinta (Antenna Ready HD). Lisätietoja verkon kattavuudesta ja palveluista osoitteesta www.dna.fi/antenniTV.

 

Pientalon antenniopas

Paikalliset olosuhteet tuntevat antenniurakoitsijat löydät näiden sivujen yrityshaun kautta.


Lisätietoa pientalon antennijärjestelmän toteutuksesta löydät SANT:n Pientalon antennioppaasta.


Antenniasennuksen 10 kultaista sääntöä


1. Selvitä televisiopalvelujen tarve ja saatavuus vastaanottokohteessa.

2. Valitse antennityyppi tai -tyypit huolella tarpeen mukaan. Hyvä antenni on avainasemassa kuvan ja äänen laadun varmistamisessa.

3. Selvitä mittaamalla tai kokeilemalla antennin sijoituspaikka ja suuntaus ennen asennusta.

4. Varusta uudisrakennus riittävästi mitoitetulla putkituksella, jotta kaapelointi on mahdollisimman helppoa ja taloudellista käyttöönottovaiheessa ja tulevaisuuden laajennuksissa.

5. Rakenna aina tähtimäinen jakoverkko, joka mahdollistaa antennipalvelujen välityksen haluttuihin huonetiloihin.

6. Varusta uudisrakennuksessa jokainen huone vähintään yhdellä antennirasialla mukaan lukien keittiö.

7. Maadoita antennimasto luotettavasti.

8. Käytä antennijärjestelmän rakentamisessa vain laadukkaiksi tunnettuja ja keskenään yhteensopivia tuotteita ja rakenneosia.

9. Varmista, että antennijärjestelmää koskevat tiedot on dokumentoitu ja säilytä ne varmassa tallessa esimerkiksi talojakamokaapissa.

10. Käytä ammattiliikkeen asiantuntemusta toimivan antennijärjestelmän toteuttamiseksi.