TV-asemien lähetystaajuudet muuttuvat Pohjois-Savossa huhtikuussa

Digitan antenni-TV -verkon taajuusalueen muuttuessa taloyhtiöt tarvitsevat antenniurakoitsijan paikalle virittämään yhteisantennijärjestelmien antennivahvistimet uudelle taajuusalueelle.

Merkittävä osa Digitan antenni-TV -verkossa lähetettävistä ohjelmista lähetetään 700 MHz:n taajuusalueella, joka siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön vuoden 2017 alussa. Alueellisesti tehtävät muutostyös etenevät huhtikuussa Kuopion seudulle.

Taajuusmuutosten vuoksi kaikkien yhteisantennikiinteistöjen tulee tarkastuttaa ja säätää yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet sekä antennit ja tarvittaessa uudistaa ne, sillä vanhimmat vahvistimet eivät kykene välittämään kaikkia uusia ohjelmia.

Muutosurakka käynnistyy Kuopiossa huhtikuussa

EkoAntenni Oy:n antenniasentaja Esko Nenonen on työskennellyt Kuopion alueella jo yli 40 vuoden ajan. Nenonen iloitsee siitä, että ehtii vielä ennen eläkkeelle jäämistään olla osana suurta ohjelmointiurakkaa. Muutostyöt tulevatkin todennäköisesti työllistämään Nenosta pitkälle kevääseen. Vanhan ja uuden taajuuden kanavat tulevat näkymään päällekkäin reilun kuukauden ajan huhtikuun 7. päivä alkaen, jolloin muutostyöt olisi tarkoitus aloittaa. Kaikki kiinteistöt eivät kuitenkaan ole varautuneet ajoissa uudistukseen.

– Kuopion alueella h-hetki on viikolla 14, jolloin Kuopion pääasema muuttaa uuden taajuuden päälle. Sitten kun vanhat kanavat sammuvat, niin mummot rupeavat soittelemaan, jollei taloyhtiö ole hoitanut asioita kunnolla.

Nenonen kertoo kannustaneensa paikallisia isännöitsijöitä jo viime syksystä lähtien valmistautumaan muutostöihin. Asiasta on Nenosen mukaan myös tiedotettu esimerkiksi radion paikallisohjelmissa, joten periaatteessa ihmisten pitäisi olla siitä tietoisia. Nenonen kuitenkin ymmärtää sen, että ihmisten voi olla vaikea pysyä ajan tasalla jatkuvista uudistuksista.

  – Tänä päivänä on niin paljon muuttuvia asioita, että niihin ei oikein pysty reagoimaan ennen kuin häviää se, mihin on totuttu. Jos taloyhtiöiden edustajat olisivat oikealla tavalla aktiivisia, niin he delegoisivat homman asiantuntijoille hyvissä ajoin, jotta luvat olisivat kunnossa sitten kuukauden aikana.

Katsojien tehtäväksi jää kanavien haku

Teknisessä mielessä antennien ohjelmointi ei ole aikaavievä toimenpide, mutta mikäli laitteistoa joudutaan uusimaan, saattavat asennustyöt viedä aikaa useampia tunteja. Nenosen mukaan Kuopion alueella on melko vähän urakoitsijoita, joten jonoa saattaa myös siitä syystä tulla helposti. Sitten kun päävahvistin on viritetty kuntoon, tulee taloyhtiön asukkaiden vielä tehdä kanavahaku uudelleen, ellei uusi vahvistin tee kanavahakua automaattisesti. Taloyhtiöllä velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä. Nenosen mukaan taajuusmuutos on kaikkiaan katsojien kannalta merkittävämpi asia kuin mitä se on urakoitsijoille.

– Taajuusmuutokset ovat lopulta katsojan kannalta isompi juttu kuin mitä on teknisesti, kun uutta tarjontaa alkaa tulla. Kanavia tulee varmasti lisää ja niitä on haettava. Lisäksi suuntaus on se, että kanavat muuttuvat maksullisiksi.


Jamila R Farag, teksti


Pohjois-Savon alueella toimivat pätevät antenniurakoitsijat


Julkaisuvapaa lehdistötiedote aiheesta:

 

Lehdistökuvia (klikkaa kuva suuremmaksi):

Esko Nenonen
Antenniasentaja Esko Nenonen muistuttaa varautumaan taajuusmuutoksiin ajoissa, sillä muutostöiden alkaessa on jo myöhäistä.


Antenni talvella

Joissakin tapauksissa taajuusmuutos saattaa edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta.

 

Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.

 

Vahvistin

Antenniurakoitsija tarvitaan paikalle kahdesti. Lataa painokelpoinen kuva