Osa TV-kanavien taajuuksista muuttuu Etelä-Savossa


Mikkelin TV-aseman C-kanavanipun lähetystaajuus muuttuu 28.4.2016. Muutos edellyttää korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

 

Digitan antennitelevisioverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Etelä-Savossa taajuusmuutokset käynnistyvät 28.4. Mikkelin päälähetinasemalta. Tämän jälkeen televisio-ohjelmia lähetetään rinnakkain uusilla ja vanhoilla taajuuksilla 23.5. saakka.
 
Mikkelin lähetinaseman taajuusmuutokset koskevat ainoastaan Digitan antenniverkon C-kanavanippua, missä lähetetään esimerkiksi kanavat FOX ja Nelonen Pro.

Mäntyharjun täytelähetinaseman taajuudet muuttuvat 10.5. Mäntyharjulla muutos koskee kanavanipun B kanavia.

Siirtymäaikana omakotitaloissa riittää television kanavien virittäminen uusille paikoille television tai digiboksin kanavahausta, mutta taloyhtiöissä ja muissa yhteisantennikiinteistöissä taajuusmuutos edellyttää antenniurakoitsijan kutsumista paikalle, sillä yhteisantennivahvistimien virittäminen ei onnistu ilman ammattilaisten mittalaitteita.
 
Osassa kiinteistöjä kanavien säilyttäminen näkyvissä saattaa edellyttää antennijärjestelmään tehtäviä muutostöitä, sillä kaikki vanhemmat vahvistimet eivät toimi uudella taajuusalueella.
 
– Mikkelin seudulla taloyhtiöiden antennijärjestelmät ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa, sillä digikunnostusten aikana alueella uusittiin satojen taloyhtiöiden antennijärjestelmät. Pohjois-Savossa, missä taajuusmuutokset ovat jo parhaillaan käynnissä, muutostöitä on tarvittu enemmän, juvalaisen RK-Antenni Ky:n urakoitsija Rauno Kaila kertoo.

Muutokset eivät koske pelkästään DNA:n lähetyksiä seuraavia kiinteistöjä tai kaapelitalouksia. Taajuusmuutostöiden yhteydessä antenniurakoitsijaa voi pyytää tarkistamaan ja varmistamaan, että myös teräväpiirtokanavat saa taloyhtiössä häiriöttömästi näkyviin.Etelä-Savossa taloyhtiöitä palvelevia antenniurakoitsijoita:


Data-Antenni Vesala, Mikkeli
0400 414 512, www.data-antenni.fi

Etelä-Savon Antenni, Juva
045 150 9795, www.etelasavonantenni.fi

Mäntyharjun Masiinapiste Oy, Mäntyharju
0400 153 395, www.masiinapiste.fi

RK-Antenni Ky, Juva
0400 655 541, www.rk-antenni.fi

SatelliittiAntenni Minkkinen Ky, Mikkeli
0400 995 885, www.satantenni.fi

 

Lehdistökuvia (klikkaa kuva suuremmaksi):

Rauno Kaila. Kuva Paula Myöhänen

RK-Antenni Ky:n Rauno Kailan mukaan taajuusmuutostöiden yhteydessä antenniurakoitsijaa voi pyytää tarkistamaan, että myös teräväpiirtokanavat saa taloyhtiössä häiriöttömästi näkyviin. Kuva Paula Myöhänen


Teräväpiirtolähetysten vastaanottoon sopiva antenni

Joissakin tapauksissa taajuusmuutokset ja HD-lähetysten vastaanotto saattavat edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta.

 

Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.

 

Vahvistin

Taloyhtiön antennivahvistin. Lataa painokelpoinen kuva