Eurajoen TV-aseman taajuudet muuttuvat

Satakunnan Eurajoen TV-aseman lähetystaajuudet muuttuvat syyskuun kolmannella viikolla. Muutokset vaativat korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Digitan antenniverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Satakunnassa muutos vaikuttaa C- ja E-kanavanippujen kanaviin, kuten Frii, FOX, Jim, Kutonen sekä TV5.

Eurajoen päälähetinaseman taajuusmuutostyöt tehdään 13.9.-15.9, jolloin lähetyksissä saattaa olla katkoksia. Muutoksen jälkeen käytössä on rinnakkaislähetykset 10.10. asti, jolloin kanavat näkyvät sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla. Tämän jälkeen mainitut kanavat häviävät näkyvistä, mikäli vastaanottimia ei viritetä uudelle taajuusalueelle.

Lähetystaajuuksien muutokset edellyttävät yhteisantennikiinteistöissä päävahvistimen ja antennien tarkastamista ja tarvittaessa uudistamista. Antennihuolto Laivasen teleurakoitsija Kauko Laivanen kertoo tehneensä ensimmäisen kartoituskierroksen jo talvella ja silloin vaihdettavia vahvistimia ei näyttänyt olevan merkittävän paljon. Kun Eurajoen uudet kanavat julkaistiin, tilanne muuttui oleellisesti, sillä käyttöön otetaan kolme rinnakkaista kanavaa, joista vanhimmat ohjelmoitavat vahvistimet eivät selviydy.

 

Muutoksiin on syytä varautua ajoissa

Antenniurakoitsija on syytä kutsua paikalle hyvissä ajoin, sillä rinnakkaislähetysten aikaan urakoitsijoita ei riitä jokaiseen yhtiöön, mikäli vahvistimia ei ole vaihdettu etukäteen. Suuri osa yhtiöistä on kuitenkin tiedostanut tarpeen, sillä Laivasen mukaan ammatti-isännöitsijät ovat pääsääntöisesti toimittaneet listat yhtiöistä, joihin muutoksia tarvitaan.

– Varmaa on kuitenkin, että osassa kiinteistöjä taajuusmuutoksia ei ole ollenkaan tiedostettu, hän toteaa.

Taajuusmuutosten käynnistyessä päävahvistin täytyy virittää ja sen tasot pitää säätää uudelleen. Tämä on kuitenkin Laivasen mukaan suhteellisen nopeaa, sillä ammattilainen voi syöttää uusimpiin vahvistimiin tiedot suoraan tabletista.

– Oletettavasti vanhoja vahvistimia kuitenkin löytyy vielä rinnakkaislähetysten aikaan ja vahvistimia joudutaan vielä silloinkin vaihtamaan joihinkin kiinteistöihin.

Muutostöiden jälkeen asukkaan tehtäväksi jää television tai digiboksin virittäminen, eli kanavahaun tekeminen. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitalouksia, eikä IPTV-lähetysten vastaanottajia.

Turun lähetinaseman muutokset ajoittuvat myöhemmälle loppuvuoteen ja niistä tiedotetaan erikseen.


Samuli Mononen, teksti ja kuvat

 

Lisätietoja:
Kauko Laivanen, urakoitsija, Antennihuolto Laivanen
info@antennihuoltolaivanen.fi, +358 50 554 1038

Tauno Hovatta, Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja
tauno.hovatta@sant.fi, 09 5476 1604

 

Lisätietoja taajuusmuutoksista ja eri kanavanippujen kanavista:
www.taajuusmuutos.fi ja www.digita.fi.

 

Satakunnan pätevät antenniurakoitsijat


Julkaisuvapaa lehdistötiedote aiheesta: