TV-kanavien lähetystaajuudet muuttuvat Pohjois-Karjalassa

 

Taajuusmuutokset edellyttävät korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

  

Digitan antenniverkon 700 MHz:n taajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön ensi vuoden alussa. Pohjois-Karjalassa muutos vaikuttaa Kolin päälähetysaseman E-kanavanipun kanaviin, kuten TV5, FOX ja Jim sekä useisiin maksukanaviin. Nurmeksen Konnanvaaran ja Joensuun Vestinkallion täytelähettimien katselualueilla muutokset vaikuttavat C-kanavanipun lisäksi kanavanipussa B lähetettäviin MTV3:n ja Nelosen kanaviin. Muutokset eivät vaikuta Yleisradion kanavien näkyvyyteen.

Kolin taajuusmuutokset tehdään 1. - 3.11. E-kanavanipun ohjelmat lähetään rinnakkain uudella ja vanhalla taajuusalueella 28.11. saakka. Täytelähetinasemille ei järjestetä rinnakkaislähetyksiä. Joensuun täytelähetinaseman taajuudet muuttuvat 8.11. ja Nurmeksen 10.11. Digita pahoittelee taajuusmuutostöistä lähetyksiin aiheutuvia ja jo aiheutuneita häiriötä ja katkoksia.

Antenniverkon lähetyksiä seuraavissa omakotitaloissa kanavat voi virittää muutosten jälkeen itse uudelle taajuusalueelle television ja digiboksin kanavahausta, mutta taloyhtiöiden ja muiden suurten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien säätäminen edellyttää antenniasentajan kutsumista paikalle. Mikäli muutostöitä ei tehdä, lakkaavat edellä mainittujen kanavanippujen kanavat näkymästä.

Pidempien katkosten välttämiseksi taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kannattaa ottaa viipymättä yhteyttä antenniurakoitsijaan, jotta taloyhtiön antennivahvistimien toimivuus uusilla taajuusalueilla voidaan varmistaa ennen taajuuksien muuttumista. Taajuusmuutos saattaa edellyttää myös taloyhtiön yhteisantennijärjestelmän keskusvahvistimen uusimista.

Nurmeslaisen Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n asennuspäällikkö, diplomi-insinööri Mikko Valjus kertoo, että alueen isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiden hallitusten jäseniltä on tullut jo jonkin verran kyselyitä taajuusmuutoksista, mutta isommat kiireet ovat vasta edessäpäin.

– Meillä on jo satakunta kohdetta sovittuna, mutta meidänkin alueellamme on vielä useita satoja, varsinkin pienempiä taloyhtiöitä, missä taajuusmuutoksiin ei ole varauduttu todennäköisesti vielä mitenkään, Valjus sanoo.

Joensuun Telemaailma Oy:n toimitusjohtaja Tenho Pykäläisen mukaan yrityksen vanhojen taloyhtiöasiakkaiden antenniverkot ovat pääosin hyvässä kunnossa eikä montaakaan vahvistinta tarvitse uudistaa. 


– Me olemme tehneet antenniverkkoasennuksia jo noin 40 vuotta. Edellisten digikunnostusten jälkeen olemme uudistaneet paljon päävahvistimia, jotka on säädettävissä toimimaan myös uusilla taajuuksilla, Pykäläinen toteaa. 

Taajuusmuutokset eivät vaikuta kaapelitelevisioverkon kiinteistöihin tai pelkästään IPTV-lähetyksiä seuraaviin taloyhtiöihin.

 

  

Pohjois-Karjalan pätevät antenniurakoitsijat


Lisätietoja lehdistölle:


Mikko Valjus, asennuspäällikkö, Ylä-Karjalan Sähkö Oy
mikko.valjus@yks.fi, p. 013 461 755


Tenho Pykäläinen, toimitusjohtaja, Joensuun Telemaailma Oy
tenho.pykalainen@telemaailma.com, p. 013 6100 700

Tauno Hovatta, Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n toiminnanjohtaja
tauno.hovatta@sant.fi
, p. 09 5476 1604

 


Digitan tiedotteet:
Antenni-tv -verkon taajuudet muuttuvat Kolin seudulla
Taajuusmuutosten valmistelutöistä vastaanotto-ongelmia Kolin alueella


Lisätietoja muuttuvista taajuuksista ja kanavanippujen kanavista: www.taajuusmuutos.fi ja www.digita.fi.

 

Lehdistökuvia (klikkaa kuvat suuremmiksi):


Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n Kyösti Torvinen ja Mikko Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n sähköteknikko Kyösti Torvinen ja asennuspäällikkö Mikko Valjus odottavat työntäyteistä loppuvuotta taajuusmuutostöiden parissa. 


Joensuun Telemaailman Markku Lonkainen. Klikkaa kuva suuremmaksi

Joensuun Telemaailma Oy:n elektroniikka-insinööri Markku Lonkainen tarkasti paikallisen taloyhtiön päävahvistimen säädöt. Tässä kohteessa kaikki on kunnossa.     


Antennin suuntaus. Kuva SANT

Joissakin tapauksissa taajuusmuutos saattaa edellyttää myös antennin uudistamista tai uudelleensuuntausta.


Ohjelmoitavan vahvistimen testaus

Ohjelmoitavan päävahvistimen testaus vaatii ammattilaisten mittalaitteet.