Antennisanastoa
4G: 4. sukupolven digitaalinen matkapuhelinverkko, joka soveltuu myös netti-tv-palvelujen välitykseen.
5G: 5. sukupolven digitaalinen matkapuhelinverkko, joka vastaa 4G:ta monipuolisemmin erilaisiin tiedonvälitystarpeisiin.
Antennirasia: Televisiovastaanottimet ja digisovittimet liitetään
antennirasiaan antennijohdolla. Antennirasiassa on yleensä
liitäntäpaikka myös radiolle.
DVB: Digitaalisen tiedonsiirron
standardi (Digital Video Broadcasting), jota käytetään tv-palvelujen välityksessä.
DVB-C: Kaapeli-tv-operaattorin lähettämien tv-lähetysten vastaanotto tapahtuu kaapeli-tv -verkossa DVB-C -muodossa.
DVB-S: Satelliittilähetykset vastaanotetaan satelliittiantennilla (/lautasella) DVB-S -muodossa.
DVB-T: Maanpäällisessä tv-jakelussa käytetään DVB-T-standardia (digitaalinen tv) ja uudempaa ja tehokkaampaa DVB-T2-standardia (teräväpiirto-tv).
Full HD -tv: Markkinointitermi teräväpiirtotelevisioille, joiden näytön tarkkuus eli resoluutio on 1920 × 1080 pikseliä.
Haaroitin: Haaroitinta tarvitaan, kun antennirasioita on useita. Haaroitin jakaa signaalin osiin siten, että eri haarojen välillä on suuri vaimennus.
HbbTV: Hybrid Broadcast Broadband TV (Hybridi-tv) täydentää tv-kanavasisältöjä tuomalla niiden yhteyteen ja rinnalle erilaisia internetin yli tarjottavia palveluita, kuten ohjelmaan liittyvät äänestykset ja täydentävät videosisällöt.
HDTV: Teräväpiirtotelevisio, High-definition television. HD-kuvan pikselimäärä on vähintään 1280 × 720.
IPTV (Internet Protocol Television): Televisio-ohjelmien jakelu Internet-protokollaan (IP) perustuvissa laajakaistaverkoissa.
Jakoverkko: Haaroittimista, jaottimista, kaapeleista ja antennirasioista muodostuva kokonaisuus.
Jaotin: Laite, joka jakaa signaaliin yhtä suuriin osiin mahdollisimman pienin häviöin. Jos jaottimien haaroihin kytketään suoraan antennirasioita, on häiriösuojaus varmistettava käyttämällä 13 dB:n antennirasioita. Vapaaksi jäävä jaoittimen lähtö on päätettävä 75 ohmin päätevastukseen, käytössä olevien rasioiden suojaamiseksi häiriöiltä.
Koaksiaalikaapeli: Antennikaapelina käytetään yleensä koaksiaalikaapelia. Kerros- ja rivitalon runkokaapeloinnissa voidaan käyttää myös valokaapelia. Koaksiaalikaapelin rakenneosat sisältä ulospäin luettuna ovat sisäjohdin, eriste, ulkojohdin ja vaippa.
LTE 700/800: 4. sukupolven matkaviestinverkko, joka toimii taajuusalueella
758–788/791–821 MHz (tukiaseman lähetys) ja 703–733/832–862 MHz (päätelaitteen
lähetys). LTE = Long Term Evolution.
Maadoituselektrodi: Johtava osa, joka on sähköisessä yhteydessä maahan ja voi olla upotettuna erityiseen johtavaan väliaineeseen esimerkiksi betoniin.
MPEG 2/4: Digitaalisen tv:n jakelussa käytettävä kuvan ja äänen pakkaustekniikka. Uudenpaa MPEG 4-tekniikkaa käytetään HD-jakelussa. MPEG = Motion Picture Expert Group.
MUX: Kanavanippu. Useista tv-kanavista muodostettu kokonaisuus, joka on pakattu yhdeksi datavirraksi. Kanavanippu moduloidaan antenni- ja kaapeli-tv-verkoissa yhdeksi tietyn taajuuskaistan kattavaksi radiolähetteeksi.
SDTV: Digitaalinen televisio, jonka kuvan tarkkuus vastaa vanhan analogisen television kuvanlaatua.
Taajuus: Taajuus kuvaa signaalin värähtelynopeutta. Taajuuden yksikkö on hertsi (Hz), joka tarkoittaa yhtä värähdystä sekunnissa. Esim. 100 megahertsiä (100 MHz) tarkoittaa täten 100 miljoonaa värähdystä sekunnissa.
Tähti 1 000: Tähtimäisesti rakennettu runkoverkko, jonka taajuusalue on 5–1 000 MHz. Mahdollistaa maanpäällisten tv-palvelujen sekä kaapeli-tv-verkon palvelujen välittämisen.
UHF (Ultra High Frequency): Televisiolähetysten jakelu taajuusalueella 470–694 MHz.
Vaimennus: Signaalin jännitteen heikkeneminen sen edetessä.
VHF: Very High Frequency. Taajuusalue 30 - 300 MHz, jota ei Suomessa ei enää käytetä televisiolähetyksiin.
Yagi-antenni: UHF-, VHF- ja ULA-antennit ovat yleisimmin ns. yagi-antenneja. Yagi-antennin peruselementtinä on dipoli, jonka edessä on yksi tai useampi suuntainsauva ja takana yksi tai useampi heijastinsauva. Näiden tarkoituksena on parantaa antennin suuntaus- ja vahvistusominaisuuksia. Yagi-antenniin liittyy kiinteästi myös symmetrointimuuntaja, jonka tehtävänä on sovittaa antenni sähköisesti antennikaapeliin.
Yhdyssuodin: Yhdyssuodin yhdistää kaksi tai useampaa eritaajuista ja eri lähteistä tulevaa signaalia samaan kaapeliin.